În perioadele de sărbătoare, în special de Paști și de Crăciun, mulți dintre clienții noștri aleg să țină post, fie și pentru câteva zile pe săptămână doar.
Ce este postul și ce beneficii poate avea
Postul este o practică dietetică și religioasă existentă de sute de ani, în care oamenii evită în mod voluntar consumul de anumite alimente pentru o perioadă stabilită de timp. Acesta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății, îmbunătățind metabolismul și reducând riscurile asociate unor boli precum obezitatea, diabetul, cancerul sau boala hepatică. Totuși, persoanele care suferă de diverse afecțiuni sunt sfătuite să consulte un medic înainte de a ține post.
Pentru că în post nu mai putem consuma alimente precum carne, lactate, ouă, opțiunile noastre zilnice devin limitate și putem tinde să facem alegeri nesănătoase.
De aceea, dacă ai hotărât să ții post, trebuie să ai grijă să alegi alimente și preparate nutritive și sănătoase!
Ce produse ar trebui să evităm în timpul postului
Cel mai bine ar fi să eviți:
-alimentele foarte procesate, cum ar fi pateurile vegetale (bogate în E-uri, grăsimi nesănătoase, gluten, amidon și sare în exces) sau mezelurile vegetale, care pot conține o mulțime de aditivi nocivi
-alimentele semipreparate congelate (combinații de șnițele de soia cu orez sau legume, burgeri sau crenvuști vegetali, etc.)
-chipsurile de legume (care conțin multă sare, zahăr sau grăsimi)
-deserturile vegane din comerț (multe conțin o serie de ingrediente nesănătoase, astfel încât să aibă textura dorită)
-făina albă și grăsimile vegetale hidrogenate (margarina), prezente mai ales în produsele de patiserie de post
Ce e recomandat să consumăm?
Alege preparate simple, din legume proaspete și variate: dovlecei, vinete, cartofi dulci, ardei și morcovi, dar și orez, cereale, fasole, linte și varză, paste integrale sau măsline, nuci și semințe, care să îți asigure vitaminele, fibrele și nutrienții necesari!
Majoritatea preparatelor tradiționale românești, care se consumă de sute de ani în perioada postului, pot constitui o sursă foarte bună de hrană în această perioadă. Poți opta pentru ciorbe de legume sau de fasole boabe, supe-cremă (de linte, de roșii, etc.), varză călită sau iahnie de fasole, dar și tocană de ciuperci, pilaf cu măsline sau ghiveci de legume, sarmale de post.
Când vine vorba de cantitate, cel mai bine pentru organism în aceste perioade de restricții alimentare este să nu mănânci niciodată până la saturație, ci până aproape de 80%, deci să te ridici de la masă cu senzația că nu ești plin.
Deși legumele proaspete și salatele sunt extrem de bune pentru sănătate, adesea, dacă nu suntem obișnuiți cu atâtea alimente crude, pot apărea probleme digestive. De aceea, este preferabil ca seara în special să consumăm mâncăruri calde, cu legume gătite, în locul celor crude.
Pentru opțiuni foarte variate de mâncare de post, accesează www.jarinka.ro
Comments