Cu toții suntem din ce în ce mai preocupați de mediul înconjurător și în special de produsele pe care le consumăm zilnic, ingrediente, ambalaje și impactul lor asupra sănătății noastre.
Într-o lume în care informația este foarte abundentă însă, poate fi dificil să găsim informațiile utile, care să ne ajute să facem alegeri corecte pentru noi și familia noastră.
Când vine vorba despre mâncare, alegerile sunt cu atât mai importante, întrucât ingredientele conținute dar și ambalajele în care le achiziționăm ne pot influența starea de sănătate.
Majoritatea preparatelor pe care le comandăm vin ambalate în caserole de plastic sau din aluminiu, iar firmele din domeniu livrează de regulă și tacâmuri din plastic.
Plasticul și efectele lui nocive
Plasticul e peste tot – pe fundul mărilor și oceanelor, pe malurile râurilor, în inima munților, în stomacul animalelor, în hrana noastră zilnică și în aerul pe care îl respirăm.
La nivel global, doar 9% din tot plasticul produs este reciclat.
Durata medie de folosire a unei caserole de plastic este de aproximativ 1 oră, însă descompunerea sa în natură durează 400 ani.
Materialul din care sunt realizate caserolele din plastic în care se livrează majoritatea preparatelor din domeniu conține bisfenol A si DEPH, o substanță din grupa ftalatilor. Acești aditivi, care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului, pătrund în produse ăi ajung astfel foarte ușor în organism, perturbând sistemele hormonale.
Pot, de asemenea, determina tulburări ale dezvoltării ăi reproducerii, iar în unele cazuri pot favoriza apariția cancerului, a unor boli de inimă sau a unor tulburări neurologice.
Utilizarea aluminiului în bucătărie
În multe dintre rețetele pe care le găsim în cărțile de bucate sau online, suntem îndemnați să folosim folia de aluminiu pentru pregătirea anumitor preparate. Deasemenea, multe dintre firmele de catering livrează mâncare sau platouri în ambalaje din aluminiu.
Această practică nu este însă una dintre cele mai sănătoase, studiile arătând faptul că, mai ales la temperaturi înalte, aluminiul eliberează în mâncare ioni de aluminiu.
Aceștia modifică metabolismul calciului și cauzează demineralizarea oaselor, ceea ce poate duce la osteoporoză sau alte boli asociate.
Cercetările au mai arătat, deasemenea, că aluminiul poate fi confundat de către organism cu fierul, și astfel se poate depune la receptorii din creier, ducând cu timpul la apariția unor boli precum Alzheimer sau Parkinson, dar și anemie.
În concluzie, trebuie să limităm utilizarea foliei de aluminiu pe cât posibil. Ea nu ar trebui folosită în cuptor, la temperaturi înalte, dar nici pentru ambalarea alimentelor fierbinți ori a celor acide, precum carnea, mezelurile și brânzeturile.
D
De ce am decis, la Jarinka, să folosim DOAR ambalaje din sticlă?
În primul rând, sticla păstrează gustul original al alimentelor. În aluminiu sau plastic, preparatele își modifică gustul și pot prelua substanțe toxice. Spre deosebire de alte materiale care conțin compuși chimici periculoși ce migrează în alimente, sticla este inertă, păstrând integritatea nutruțională a preparatelor.
Sticla este, deasemenea, cel mai igienic ambalaj. Fiind un material anorganic, bacteriile nu pot rămâne pe sticlă la concentrații necesare pentru a forma colonii și a ajunge patogene.
Nu în ultimul rând, sticla este materialul perfect de reciclat, ea poate fi reciclată la infinit. De asemenea, este și foarte rezistentă la zgârieturi și deteriorare.
Deși capacele borcanelor Jarinka nu pot fi refolosite, ele se recuperează și sunt duse lunar la reciclat.
Dacă și tu te-ai săturat de numeroasele ambalaje de plastic sau aluminiu pe care le arunci la coș după o livrare, comandă mâncarea delicioasă de la Jarinka, fără bază de mâncăruri, aditivi sau arome artificiale, livrată rece în borcane de mai multe porții, și uită de grija gătitului, în timp ce ai grijă de mediul înconjurător și de sănătatea familiei tale!
Comments