"Nici o zi fără ciorbă"!
Era principiul dupa care se ghidau mulți dintre părinții sau bunicii noștri.
Și bine făceau, pentru că supele, ciorbele și borșurile sunt sățioase și foarte benefice pentru organism, ele asigurându-ne hidratarea atât de necesară, dar și aportul ideal de proteine, vitamine și grăsimi.
Istoria supei
Este, cel mai probabil, la fel de veche ca cea a gătitului.
Conform istoricilor, primele mărturii despre supă au apărut încă din mileniul 6 î.Hr, când se pare că aceasta era gătită din carne de hipopotam.
În România, faimoasa ciorbă a fost fiartă, mai întâi, în ceaunele şi cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman.
Dealtfel, militarii otomani erau cunoscuţi sub titulatura de ciorbagii, pentru că lângă cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se pregăteau cele mai bune ciorbe de burtă sau de berbecuţi, aromate cu mentă, legume, piper şi verdeață proaspătă.
De ce să mâncăm ciorbă?
Ciorbele și supele sunt preparate excelente, potrivite pentru orice moment al zilei.
Sunt sărace în calorii, foarte ușor de digerat și constituie cea mai bună modalitate de a obţine nutrienţii necesari alimentației zilnice.
Carnea din ciorbe are și ea numeroase avantaje: oasele şi măduva care fierb mult timp în apă eliberează minerale preţioase într-o formă uşor de asimilat de organism, dar și colagen, care ne ajută inclusiv la menținerea frumuseții.
În plus, orice supă care are legume are efect antioxidant.
Borşul de tărâţe are și el un important efect de fortifiere a sistemului imunitar, proprietăţi antibacteriene şi antivirale.
Oricine a auzit de beneficiile banalei supe de pui, mai ales în cazul răcelilor. Supa de pui, mai ales dacă este preparată din puiul întreg, întărește sistemul imunitar, reduce inflamația în corp, ajută sistemul digestiv, susține sănătatea oaselor și chiar contribuie la calitatea somnului.
Ciorba la români
Când vine vorba de ciorbe, românii sunt foarte norocoși, întrucât există zeci de rețete de ciorbe, supe sau borșuri, inventate local sau inspirate de diverse alte popoare vecine.
Printre cele mai populare rețete de ciorbă sunt: cea de burtă, de văcuță, de perișoare sau de fasole cu afumătură.
Deasemenea, în functie de regiune, putem găsi și ciorbe specifice, cum ar fi ciorba de salată cu afumătură sau Lușcoșul in Ardeal sau ciorba rădăuțeană în zona Bucovinei.
Așadar, dacă doriți să aveți o dietă echilibrată, cu vitamine și nutrienți, să vă mențineți hidratați, dar și să mâncați ceva delicios și variat, ciorbele și supele nu ar trebui să lipsească din meniul vostru zilnic.
La Jarinka, pregătim supe, ciorbe și borșuri variate, cu legume proaspete, fără bază de mâncăruri sau aditivi alimentari, cu carne de calitate și verdețuri proaspete.
Comentários