Cu toții am auzit la un moment dat în viață că supa de pui este foarte sănătoasă, mai ales în cazul răcelilor.
Dar știm de fapt care este explicația științifică pentru acest lucru și dacă ea se bazează pe studii sau doar pe mituri?
Supa de pui - remediu folosit de decenii
Supa de pui a fost folosită mult timp ca remediu împotriva gripei și majoritatea dintre noi primeau supă de pui în copilărie atunci când răceala dădea târcoale.
Pe lângă faptul că este ușor de preparat, în comparație cu alte supe sau ciorbe, ea este foarte hrănitoare , întrucât conține o sumedenie de nutrienți și minerale, printre care gelatina, colagenul, glicina, calciul, magneziul, potasiul sau fosforul.
Există dovezi științifice care atestă faptul că are proprietăți antiinflamatoare, iar despre colagen stim cu toții că aduce beneficii pielii și părului, dar și oaselor și articulațiilor.
Oamenii apelează la acest preparat de decenii, și nu numai în cultura românească, supa de pui fiind prezentă în bucătăria multor alte țări.
Studii și cercetări
Deși nu există foarte multe studii în domeniu, conform unei cercetări din anul 2000 (https://www.health.com/chicken-soup-health-benefits-8422812#citation-2), supa poate avea proprietăți de vindecare, și asta în special datorită ingredientelor sale anti-inflamatoare, care inhibă chimiotaxia neutrofilelor, așa cum explică medicul Michel Pike, sau, în traducere liberă, ajută la scăderea inflamației în cazul persoanelor bolnave și le ameliorează problemele respiratorii.
Conform aceluiași studiu, toate legumele prezente în supa de pui (morcovul, ceapa, țelina), dar și puiul au acest efect antiinflamatoriu.
De asemenea, morcovii sunt foarte bogați în vitamina A, care este foarte importantă în buna funcționare a sistemului imunitar.
Și ceapa are proprietăți anti-virale dovedite științific. Chiar și apa în care fierbe puiul este foarte benefică, pentru că ajută la hidratarea organismului, foarte importantă în timpul răcelii. Puiul (fiert cu oase) conține electroliți , care pot fi esențiali în caz de boli gastro-intestinale, atunci când organismul nostru pierde mulți electroliți. Nu în ultimul rând, carnea de pui este și săracă în calorii, dar hrănitoare și sățioasă.
Cum pregătim supa de pui la Jarinka
Supa noastră de pui cu găluște de casă este cel mai apreciat preparat din meniu, potrivit pentru orice masă și foarte iubit de copii.
Pentru că este foarte important să obținem cât mai mulți nutrienți și un preparat sănătos, punem puiul întreg la fiert și folosim pui crescut lent, fără antibiotice.
După fierbere, puiul este dezosat și pielea este îndepărtată.
În supa de pui se adaugă legume proaspete: morcovi, ceapă și țelină, dar și pătrunjel verde, și el cu multiple beneficii pentru sănătate, în special prin aportul de vitamina A, antioxidanți și flavonoide (cum ar fi o concentrație foarte mare de miricetină, un flavonoid care ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă, a diabetului sau a balonării).
Găluștele pufoase de casă din supa noastră nu doar că aduc un plus de sațietate și savoare, dar sunt și foarte gustoase și pline de proteine, pregătite doar din ou și griș.
Ce NU punem niciodată în supa noastră și de altfel în nici un preparat pe care îl gătim? Bază de mâncăruri, pentru că acestea conțin foarte multă sare și monoglutamat de sodiu, ce pot cauza multe probleme de sănătate.
Deci aveți grijă la supele comandate de la diverși comercianți care folosesc această bază de mâncăruri ca ameliorator de gust și pentru consecvența rețetei (supele făcute din legume proaspete nu vor avea gust identic de fiecare dată!).
Poți comanda supa de pui cu găluște de casă, împreună cu alte supe sau ciorbe, pe www.jarinka.ro
Comments